Cervix carcinoma

Cervix carcinoma

Karcinom grlića materice (karcinom cerviksa) je jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena i ima velike geografske varijacije (8-30 na 100 000 žena), što se objašnjava razlikom u organizaciji zdravstvenog sistema i programa prevencije.

Cervikalni kancer se javlja na ćelijama grlića, koji predstavlja donji deo materice i ujedno vezu između vagine i materice. U zavisnosti od tipa ćelija koje kancer napada, možemo imati dve vrste raka grlića materice:

  • skvamozni karcinom – javlja se u tankom skvamoznom sloju ćelija grlića materice koji je usmeren ka vagini;
  • adenokarcinom – javlja se u ćelijama cervikalnog kanala.

Kada je telo izloženo HPV virusu, imuni sistem sprečava virus da se širi i načini veću štetu. U malom procentu pacijentkinja virus se zadržava dovoljno dugo da utiče da neke ćelije grlića materice postanu kancerogene ćelije.

Najveći faktor rizika za ovu bolest predstavlja dugotrajna infekcija onkogenim (visoko rizičnim) HPV virusom. Onkogeni HPV je prisutan u 99% slučajeva pacijentkinja obolelih od raka grlića materice. 

Pušenje povećava rizik. Neuredno krvarenje, krvavi sekret, krvarenje posle seksualnog odnosa i krvarenje u trudnoći su simptomi raka grlića.

Bolovi se javljaju u već odmakloj fazi bolesti. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, radiološkim metodama i biopsijom. Leči se hirurški, zračenjem i citostaticima.

Možete umanjiti rizik od stvaranja raka grlića materice tako što ćete imati česte preglede (uključujući PAPA test) i štititi se od polno prenosivih bolesti.

Contact us

Za sve informacije o karcinomu grlića materice i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 10 do 19 časova ili nam napišite email.