Karcinom sluzokože materice (karcinom endometrijuma)

Home » Gynecology » Gynecological oncology / cancers » Karcinom sluzokože materice (karcinom endometrijuma)

Karcinom sluzokože materice (karcinom endometrijuma)

Karcinom sluzokože materice (karcinom endometrijuma) je karcinom koji se razvija iz sluzokože materice, javlja se u oko 15 žena na uzorku od 100 000 žena. Prosečna starost pri dijagnozi je 65 godina. 

Postoji i jedna nasledna forma, takozvani Lynch sindrom. Faktori rizika za nastanak ove bolesti su dugotrajna upotreba estrogenog hormona bez dodatka hormona na bazi progesterona, gojaznost, šećerna bolest, sindrom policističnih jajnika i neki lekovi (Tamoksifen). Žene koje nisu rađale takođe imaju povećan rizik.

Kancer endometrijuma se obično rano detektuje zato što se ispoljava u vidu abnormalnog krvarenja mimo ciklusa. Vaginalno krvarenje i krvavi sekret u menopauzi je obično prvi simptom kod starijih žena. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i biopsijom. 

Leči se hirurški, zračenjem i citostaticima. U zavisnosti od stadijuma, nekada se ovo stanje rešava odstranjivanjem materice hirurškim putem pri čemu se eliminiše i kancerogeno tkivo.

Contact us

Za sve informacije o karcinomu sluzokože materice i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 10 do 19 časova ili nam napišite email.