Vulva carcinoma

Vulva carcinoma

Karcinom vulve je redak kancer (1-2/100 000 žena) koji se javlja na spoljašnjoj površini ženskih genitalija, najčešće kod žena preko 60 godina. Vulva je prostor koji okružuje i štiti uretru i vaginu, uključujući klitoris i usmine.

Simptomi ovog kancera su svrab, rana, bol i krvarenje u predelu vulve. Promene koje se uočavaju na koži su najčešće crvene ili bele, mogu biti u ravni ili iznad ravni kože. Može doći do formiranja ispupčenja ili bradavica. 

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i biopsijom tkiva. Tretman ovog kancera se vrši uglavnom hirurški i zračenjem. U pitanju je rutinski zahvat pri čemu se odstranjuje kancer i mala količina okolnog tkiva.

Ne postoji direktan uzročnik za koji se sa sigurnošću može reći da izaziva ovo oboljenje. Kad je reč o faktorima rizika, najčešći je starost pacijentkinje. Drugi faktor rizika je izloženost zarazi HPV virusom.

Contact us

Za sve informacije o karcinomu vulve i drugim ginekološkim pitanjima kontaktirajte nas na naše brojeve telefona radnim danima od 10 do 19 časova ili nam napišite email.