Histeroskopija – dijagnostička i operativna

Home » Gynecology » Gynecological surgery » Diagnostic laparoscopy and hysteroscopy » Histeroskopija – dijagnostička i operativna

Histeroskopija je hiruška intervencija kojom se ispituje unutrašnjost materice. Histeroskop, to jest instrument sa kamerom se ubacuje kroz vaginu u kanal grlića materice i zatim u materičnu duplju.

U matericu se ubacuje tečnost ili gas da bi se „razdvojio“ prednji od zadnjeg zida tako da cela materična duplja sa sluzokožom materice-endometriumom može da se analizira. Kamera je povezana sa monitorom,  na kome se vidi unutrašnjost materice.

Dijagnostička histeroskopija podrazumeva  samo pregled kanala grlića materice i materične duplje;

Operativna histeroskopija indikovana je u slučaju kada se odstranjuje polip, miom, priraslice, pregrada, tkivo zaostalo posle pobačaja ili porođaja ili spirala.

Kada se radi operativna histeroskopija, koristi se histeroskop sa dodatnim instrumentima koji mogu biti povezani sa nekim izvorom energije da bi se odstranila promena ili zaustavilo krvarenje.

Tkivo koje se odstrani tokom histeroskopije se uvek šalje na histopatološki pregled.

Indikacije za histeroskopiju

-ispitivanje infertiliteta;

-ispitivanje ponovljenih spontanih pobačaja i neuspelih pokušaja vantelesne oplodnje;

–ispitivanje neurednih menstrualnih krvarenja;

-ispitivanje krvarenje iz materice u menopauzi;

-odstranjivanje polipa; 

-odstranjivanje pregrada (septuma) u materičnoj duplji;

-odstranjivanje mioma koji se nalaze u materičnoj duplji;

-operativni tretman priraslica  i ožiljnog tkiva u materičnoj duplji (Ascherman sindrom):

-operativni tretman obilnih i neredovnih menstruacija kada se odstranjuje deo endometrium.

-odstranivanje spirale koja se ne može odstraniti povlačenjem za konac spirale

  Kako izgleda histeroskopija u ordinaciji Milenković?

  • Odluka o histeroskopiji se donosi posle ginekološkog i ultrazvučnog pregled i razgovora sa ginekologom.
  • Intervencija se radi u periodu izmedju 5 i 12 dana ciklusa kod žena u reproduktivnom periodu, dok se kod žena u menopauzi može raditi bilo kada. Kada pacijentkinja koristi pilule za kontracepciju, histeroskopija se može raditi u bilo kojoj fazi ciklusa.
  • Pre histeroskopije pacijentkinja popunjava detaljni upitnik o svom zdravstvenom stanju.
  • Histeroskopija se može raditi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Ako se radi u opštoj anesteziji, pre operacije se obavlja razgovor sa lekarom specijalistom anestezije i rade se analize krvi. Ukoliko postoji neko dodatno oboljenje ili faktor rizika potrebno je uraditi dodatne analize i dodatni pregled lekara neke druge specijalnosti, najčešće interniste.
  • Pre histeroskopije se radi bris grlića materice na hlamidiju i gonokok, i u zavisnosti od kliničke slike neke druge bakteriološke analize.
  • Pacijenkinja dobija u ordinaciji antiseptički šampon kojim će se istuširati veče pre i jutro pre intervenciju.
  • Pacijentkinja takođe dobija u ordinaciji tabletu koja sadrži prostaglandine i koja se stavlja u vaginu 6 sati pre histeroskopije da bi „omekšao“ grlić i što za posledicu ima manju traumu tkiva pri manipulaciji instrumentima.

  Histeroskopija se radi kao dnevna hirurgija. Pacijentkinja odlazi iz ordinacije najkasnije 2 sata posle operacije.
  6-8 sati pre histeroskopije pacijentkinja prestaje sa unosom hrane i tečnosti.

  • Pacijentkinja po dolasku u ordinaciju odlazi u sobu za pacijente gde se priprema za ulazak u operacionu salu. Stavlja se igla u venu kako bi pacijentkinja mogla da dobija potrebne lekove.

   Histeroskopija se radi na operacionom/ginekološkom stolu. Vagina se tretira fiziološkim rastvorom ili antiseptičkim sredstvom koje sadrži jod ili hlor.

  • Po dobijanju lokalne ili opšte anestezije, histeroskop se „ubacuje“ u grlić materice. Obzirom da je histeroskopp prečnika 5-9 mm, najčešće je potrebno uraditi dilataciju, to jest instrumentima proširiti kanal grlića materice da bi histeroskop mogao da dođe do materične duplje.
  • Prvo se pregleda kanal grlića materice, a zatim sama materična duplja gde se analiziraju oblik sa posebnim osvrtom na gornji deo ili „krov“ materične duplje, endometrium i otvori jajovoda. 
  • Polip, miom, priraslice ili pregrada se odstranjuju  histeroskopskim instrumentima. Nekada se uradi „kiretaža“ materične duplje posle histeroskopije.

  Tkivo koje se odstrani se šalje patologu na analizu. Histeroskopija traje od 10-45 minuta. Za odstranjivanje mioma i tretman obilnih krvarenja gde se odstranjuje endometrium je potrebno oko 45 minuta.

  • Pacijentkinja prelazi u sobu za pacijente gde ostaje do 2 sata posle histeroskopije. Najpre dobije vodu, a zatim i lagani obrok.
  • Antibiotici nisu neophodni, ali se obično propisuju posle histeroskopije. Bolovi koji su najčešće u vidu grčeva  ili menstrualnih bolova se tretiraju lekovima protiv bolova, najčešće paracetamolom, ibuprofenom i diklofenakom.
  • Nekada se oseća mučnina i osećaj umora tokom dana kao posledica anestezije.
  • Pacijentkinji se ne savetuje vožnja automobila na dan intervencije.
  • Vaginalno krvarenje najčešće prestaje 2-3 dana posle histeroskopije.
  • Pacijentkinja se može vratiti normalnim aktivnostima već istog dana ili dan posle operacije.
  • Korišćenje vaginalnih tampona, kupanje u kadi, plivanje, kao i seksualni odnosi se ne preporučuje dok traje krvarenje.
  • Sledeća menstruacija će doći u očekivanom terminu, sem kada se radi odstranjivanje endometriuma zbog obilnih krvarenja kada je i cilj da ne dolazi do menstrualnih krvarenja.

  Pacijentkinja će biti informisana o rezultatu histopatološkog nalaza 7-10 dana posle histeroskopije.

  Histeroskopija se ne radi:

  – tokom menstrualnog krvarenja;

  – infekcije genitalnih organa,

  – trudnoće

  Komplikacije tokom i posle histeroskopije

  Komplikacije u toku i posle histeroskopije se javljaju u manje od 1 % slučajeva i mogu biti:

  -prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede creva, bešike i zida materice;

  -obilno krvarenje;

  -infekcija materice;

  -ožiljak koji ostaje u unutrašnjosti materice posle operativne histeroskopije:

  -prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede creva, bešike i zida materice;

  -komplikacije vezane za upotrebu tečnosti koja se ubacuje u materičnu duplju (izuzetno retke ako se koristi fiziološki rastvor).

   Da li je histeroskopija bolna intervencija?
   Histeroskopija se radi u lokalnoj i opštoj anesteziji tako da pacijentkinja ne oseća bol tokom operacije. Kada se radi u lokalnoj anesteziji pacijentkinja može imati neprijatan osećaj, da oseća da se nešto radi, ali ne oseća bol. U lokalnoj anesteziji se obično rade dijagnostičke i kraće histeroskopske operacije.

   Posle histeroskopije se mogu javiti bolovi u obliku grčeva slični menstrualnim. Bolovi posle operacije dobro reaguju na paracetamol, ibuprofen i diklofenak.

   Da li nekada potrebno ponoviti histeroskopiju?
   Odstranjivanje većih mioma u materičnoj duplji se nekada radi u dve seanse. Takođe, posle odstranjivanja masivnih priraslica i ožiljnog tkiva (Ascherman sindrom) potrebno je uraditi kontrolnu histeroskopiju, takozvanu „second look“ operaciju.
   Kad se može pokušati spontana trudnoća posle histeroskopije ili raditi inseminacija i vantelesna oplodnja (VTO)?
   Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi dijagnostička histeroskopija ili se odstranjuje polip ili manja pregrada-septum. Posle operacije mioma , priraslica (Ascherman sindrom) i većih septuma traba sačekati sa pokušajem ostvarivanja trudnoće minimum dva meseca posle histeroskopije.
   Koja je cena histeroskopije?
   Za cenu histeroskopskih operacija- pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.
   Kada mogu da se tuširam posle histeroskopije?
   Možete da se tuširate neposredno posle histeroskopije, ali se ne preporučuje kupanje i kadi i plivanje dok god traje krvarenje.
   Kada mogu treniram posle histeroskopije?
   Sa treninzima možete početi dva-tri dana posle histeroskopije, to jest kada Vi sami osećate da možete da trenirate.
   Kad mogu da imam seksualne odnose posle histeroskopije?
   Seksualni odnosi  posle histeroskopije se ne savetuje dok traje krvarenje. Ukoliko je radjena operativna histeroskopija, savetuju se neko kontaceptivno sredstvo. Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi dijagnostička histeroskopija ili se odstranjuje polip ili manja pregrada-septum. Posle operacije mioma , priraslica (Ascherman sindrom) i većih septuma treba sačekati sa pokušajem ostvarivanja trudnoće dva-tri meseca posle histeroskopije.
   Kada je prva kontrola posle histeroskopije?
   Kontrola posle histeroskopije se najčešće radi posle sledeće menstruacije, mada je procena individualna.
   U kojim akutnim situacijama treba kontaktirati ordinaciju?
   U slučaju bolova, visoke telesne temperature i obilnog krvarenja treba pozvati 069 50 22222, poslati poruku na info@drmilrnkovic.com ili kontaktirati najbližu dežurnu ustanovu.
   Koje lekove treba uzeti u slučaju bolova posle histeroskopije?
   Posle histeroskopije se najčešće javljaju bolovi u vidu menstrualnih grčeva koji se tretiraju tabletama Paracetamol, 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Brufen, tab. 400-600 mg do 3 puta dnevno, ili Paracetamol , tablete 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Diklofenak ili Voltaren tabletama  od 50 mg do 3 puta dnevno.
   Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

   Odgovor možete očekivati u radnom vremenu ordinacije, od ponedeljka do petka, između 10 i 20 časova. 

   5 + 5 =

   Scheduling Appointments at IVF Milenkovic

   To schedule any appointments, consultations, or procedures, please call us at +381 69 502 2222.

   You can also call us through the Viber and WhatsApp apps. 

   Appointments can also be scheduled via email:

   Info@drmilenkovic.com

   Or directly through the contact form:

   IVF Milenković

   Our goal is to become one of the leading healthcare institutions in terms of quality and outcomes, both in Serbia and internationally.

   Thanks to the extensive clinical experience of our staff, continuous professional development, and collaboration with leading clinics in Europe, patients will always be at the center of our focus.