Surgery for pelvic organ prolapse

Home » Gynecology » Gynecological surgery » Surgery for pelvic organ prolapse

Započnite svoj put ka oporavku s nama. Otkrijte sve što treba da znate o operaciji spada genitalnih organa, zakažite pregled i konsultujte se sa našim stručnjacima.

Operativno lečenje spada u ordinaciji Milenković

Ove intervencije se izvode vaginalno posle utvrđivanja gde se nalazi „defekt“ koji  je doveo do spada. Neke operacije se mogu raditi laparoskopski. 

Korekcije uključuju:

 

Kod korekcije prednjeg vaginalnog zida/cistocele, pravimo rez na prednjem vaginalnom zidu i pažljivo odvajamo vaginu od bešike.

Ovaj korak nam omogućava da podignemo i ojačamo potpornu fasciju ili čak da fiksiramo vaginu za okolne mišiće, ponekad koristeći i sintetičke mrežice za dodatnu podršku. 

Kada je u pitanju korekcija zadnjeg vaginalnog zida, rektocele (zadnja kolporafija-colporrafia posterior), postupak je sličan, ali se primenjuje na zadnjem vaginalnom zidu.

Cilj je ojačati fasciju rektuma ili fiksirati rektum uz pomoć okolnih mišića, pružajući mu stabilnost i sprečavajući dalji spust.

 

 

Za prolaps materice, postoji nekoliko opcija: možemo odstraniti matericu putem vaginalne histerektomije i zatim fiksirati vrh vagine;

ili se može odlučiti za podizanje materice koristeći njene prirodne ligamente, poznato kao Manchester plastika, bez potrebe za odstranjivanjem.

Nakon odstranjivanja materice, korekcija spada vaginalnog vrha uključuje ušivanje vrha vagine za ligamente karlice, često uz opciju laparoskopskog dodavanja sintetičkih mrežica za dodatnu potporu.

Operativna korekcija spada tankog creva-enterocele podrazumeva podizanje i fiksiranje tankog creva, sprečavajući njegov povratak kroz vaginalni otvor, čime se osigurava stabilnost i sprečavanje budućih spustova.

 

  • Operacije traju 30-120 minuta, pod opštom, spinalnom ili lokalnom anestezijom, sa mogućnošću dnevnog boravka ili kratkog hospitalizovanja.
  • Postoperativno se savetuje odmor, izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa 4-6 nedelja.
  • Terapija vaginalnim estrogenom preporučuje se ženama u menopauzi.
  • Kombinovane korekcije su moguće za simultano adresiranje više vrsta spada.

Kako izgleda operacija prolapsa materice i vagine?

Odluka o operaciji se donosi posle ginekološkog i ultrazvučnog pregleda i razgovora sa ginekologom.

Intervencija se ne radi tokom menstrualnog krvarenja kod žena u reproduktivnom periodu, dok se kod žena u menopauzi može raditi bilo kada. 

Pre operacije pacijentkinja popunjava detaljni upitnik o svom zdravstvenom stanju. 

Korektivne operacije spada genitalnih organa se najčešće rade u opštoj ili spinalnoj anesteziji, a mogu se raditi i u lokalnoj anesteziji. Kada se se radi u opštoj ili spinalnoj anesteziji, pre operacije se obavlja razgovor sa lekarom specijalistom anestezije i rade se analize krvi. Ukoliko postoji neko dodatno oboljenje ili faktor rizika potrebno je uraditi dodatne analize i dodatni pregled lekara neke druge specijalnosti, najčešće interniste.

Pre operacije kod žena u menopauzi se savetuje terapija estrgenom u vidu vaginaleta ili vaginalnih krema.

Pacijentkinja dobija u ordinaciji antiseptički šampon kojim će se istuširati veče pre i jutro pre operaciju. 

6-8 sati pre operacije spada genitalnih organa pacijentkinja prestaje sa unosom hrane i tečnosti. Savetuje se prestanak pušenja pre operacije.

 

Pacijentkinja po dolasku u ordinaciju /bolnicu odlazi u sobu za pacijente gde se priprema za ulazak u operacionu salu.

Stavlja se igla u venu kako bi pacijentkinja mogla da dobija potrebne lekove.

Operacija se radi na operacionom/ginekološkom stolu. Vagina se tretira fiziološkim rastvorom ili antiseptičkim sredstvom koje sadrži jod ili hlor.

Operacija traje od 30-120 minuta od zavisnosti koja vrsta spada se operativno leči.

Radi se u opštoj, spinalnoj i lokalnoj anesteziji.

Nekada se „tamponira“  vagina, to jest stavi se gaza u vaginu koja se izvadi posle nekoliko sati.

 

Pacijentkinja prelazi u sobu za pacijente gde ostaje nekoliko sati ukoliko se radi kao dnevna hirurgija, ili 1-2 dana kada je potrebna bolnička post-operativna nega.

Pacijentkinja dobija intravenski tečnost, a zatim dobije vodu i lagani obrok.

Sa ranom mobilizacijom, to jest ustajanjem iz kreveta se smanjuje rizik za komplikacije. 

Antibiotici nisu neophodni, sem kad se kada se odstranjuje materica ili „otvara“ trbušna duplja.

Bolovi se tretiraju lekovima protiv bolova, najčešće paracetamolom, ibuprofenom i diklofenakom.

Ukoliko se ostaje u bolnici daje se i antikoagulantna terapija (potkožne injekcije protiv zgrušavanja krvi).

Nekada se oseća mučnina i osećaj umora tokom dana kao posledica anestezije.

Vaginalno krvarenje najčešće prestaje nekoliko dana posle operacije i konci „ispadaju sami“, to jest nije potrebno skidanje konaca. Savetuje se pošteda od rada i fizičkog napora, kao i apstinencija od seksualnih odnosa 4-6 nedelja. Ženama u menopauzi se preporučuje tretman vaginalnim estrogenom.

Pacijentkinja će biti informisana o rezultatu histopatološkog nalaza 7-10 dana posle operacije ukoliko je odstranjena materica ili grlić materice tokom operacije.

Odgovori na najčešća pitanja:

Da li su moguće komplikacije posle operacije spada materice i vagine/podizanja bešike?
Komplikacije posle operacija spada materice, vagine, bešike i creva kao i vaginalni vrha su jako retke. Najčešće  komplikacije su:

-urinarne infekcije;

-krvarenje tokom i posle operacije (1%);

-povrede bešike i creva (>1%);

-bol pri seksulanim odnosima;

nevoljno oticanje urina-stres inkontinencija posle podizanja bešike (do 25%);

-otežano mokrenje i defekacija;

-infekcija vagine i vaginalnog vrha (2-3%)

Recidiv ili vraćanje u stanje pre operacije se javlja u oko 20% slučajeva i zato je jako bitno pre-operativna procena gde se nalazi „defekt“ i šta treba korigovati.

Kako se bešika i materica mogu podići nehiruškim putem?
Nehiruškim putem se materica i bešika mogu podići korišćenjem vaginalnih pesara. Vaginalni pesar je najčešće u obliku prstena od silikona ili materijala koji ne izaziva reakciju tkiva i stavlja se u vaginu kako bi podigao „spuštene“ organe, i koristi se najčešće za podizanje bešike i materice. Koristi se kod starijih žena, kod žena koje ne žele operativno lečenje ili je operacija kontraindikovana zbog neke druge bolesti, kao i pre operacije da bi se ublažili simptomi. Pacijentkinje koje imaju vaginalni pesar se kontrolišu na 3-6 meseci. Mehanička iritacija može da bude uzrok krvarenja iz vagine i tada se pesar privremeno izvadi. Trening mišića karličnog dna (Kegelove vežbe) su takođe de nehiruškog lečenja.
Koje su prednosti laserskog podizanja bešike u odnosu na tradicionalne metode?

Laserskom metodom se ne može podići ni bešika ni materica. Spad bešike i materice nastaju kada postoji defekt i slabost tkiva i kroz tu slabu tačku ili deo slabog tkiva prolazi neki organ-materica, bešika ili deo creva. Materica i bešika se mogu podići samo korekcijom defekta i korišćenjem hiruških konaca ili veštačkih materijala koje će mehanički ojačati slabo tkivo, ili „ušivanjem“ spuštenih organa upotrebom hiruških konaca za okolno potporno tkivo.

Spad materice i bešike se može uporediti sa kilom na prednjem trbušnom zidu ili preponama.

Koliko traje oporavak nakon operacije prolapsa materice i bešike?
Boravak u bolnici nakon operacije prolapsa materice i bešike je 1-2 dana. U zavisnosti od posla kojim se pacijentkinja bavi i hiruške metode savetuje se pošteda od posla 4-6 nedelja. Može se početi i ranije sa radnim aktivnostima ukoliko pacijentkinja nema težak fizički posao. Ne savetuju se seksualni odnosi 4-6 sedmica posle operacije. Ukoliko se podiže nešto teško, savetuje se podizanje sa savijenim kolenima i kukovima. Pacijentkinja može da podiže sve sto može da uradi korišćenjem mišića ruku. U slučaju zatvora i otežanog pražnjenja creva savetuje se tečna ishrana i upotreba lekova koji olakšavaju pražnjenje i time smanjuju pritisak na karlično dno i regiju koja je operisana.
Koje su moguće komplikacije pri operaciji podizanja materice i bešike i kako se one sprečavaju?
Komplikacije posle operacija podizanja materice i bešike su retke i mogu biti:

-urinarne infekcije;

-krvarenje tokom i posle operacije (1%);

-povrede bešike i creva (>1%);

-bol pri seksulanim odnosima;

_nevoljno oticanje urina-stres inkontinencija posle podizanja bešike (do 25%);

-otežano mokrenje i defekacija;

-infekcija vagine i vaginalnog vrha (2-3%)

Komplikacije se mogu sprečiti atraumatskom hiruškom tehnikom sa minimalnim oštećenjem tkiva i minimalnim krvarenje.

Prestanak pušenja i smanjenje telesne mase smanjuje rizik od komplikacija.

Kako se pripremiti za operaciju spada materice i vagine?
Kod žena u menopauzi se savetuje terapija estrogenom u obliku vaginaleta ili krema. Savetuje se prestanak pušenja obzirom da pušenje povećava rizik za infekciju i usporava zarastanje rane. Instrukcije za neposrednu pripremu pred operaciju ćete dobiti u ordinaciji (pogledajte tekst pre operacije).
Da li žene koje nisu rađale mogu imati spad materice i bešike?
1-2% žena koje nisu rađale imaju spad bešike i materice.
Koja je cena operacije podizanja bešike i materice?
Za cenu operacija pogledati cenovnik koji se redovno ažurira.
Kako se leči stres inkontinencija urina koja može nastati posle podizanja bešike?
Stres inkontinencija urina ili nevoljno oticanje urina pri fizičkom napru, kašljanju ili kijanju se tretira hiruškim podizanjem uretre-mokraćne cevi upotrebom sintetitlkih trakica i ata operacija se zove TVT ili TOT.
Da li spad materice i bešike može da prođe bez lečenja?
Spad bešike i materice ne može da prođe bez lečenja, tačnije hiruškog podizanja bešike i materice. Može se lečiti aplikacijom vaginalnih pesara, ali se stanje vraća posle vađenja pesara iz vagine.
Koliko se često radi operacija podizanja bešike i materice?
2 od 1000 žena tokom svog života se podvrgne hiruškom podizanju bešike i materice.
Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Odgovor možete očekivati u radnom vremenu ordinacije, od ponedeljka do petka, između 10 i 20 časova. 

12 + 5 =

Scheduling Appointments at IVF Milenkovic

To schedule any appointments, consultations, or procedures, please call us at +381 69 502 2222.

You can also call us through the Viber and WhatsApp apps. 

Appointments can also be scheduled via email:

Info@drmilenkovic.com

Or directly through the contact form:

IVF Milenković

Our goal is to become one of the leading healthcare institutions in terms of quality and outcomes, both in Serbia and internationally.

Thanks to the extensive clinical experience of our staff, continuous professional development, and collaboration with leading clinics in Europe, patients will always be at the center of our focus.