PAPA test

Home » Gynecology » PAPA test

Ovaj jednostavan test služi za identifikovanje žena kojima je potrebno dodatno ispitivanje kako bi se isključila ili potvrdila (pre)maligna bolest grlića materice.

U Srbiji godišnje 1.200 žena oboli, a 500 umre od raka grlića materice.

U najvećem broju slučajeva karcinom grlića se razvija relativno sporo, prolazeći određene faze.

Obučeno osoblje može da detektuje abnormalne ćelije grlića materice koje se uzorkuju brisom tokom ginekološkog pregleda, i pre nego što one postanu maligne, ostavljajući prostora za efikasnu terapiju.

Danas znamo da je karcinom grlića materice posledica hronične infekcije humanim papiloma virusima. Dokazivanjem ili isključivanjem ove infekcije, povećavamo sigurnost u osetljivost PAPA testa.

Većina razvijenih zemalja koristi i HPV tipizaciju u okviru screeninga za karcinom grlića materice.  

“Loš” PAPA test može da ukazuje na (pre)maligno stanje, ali i na infekciju ili neki drugi problem, i zahteva dalje ispitivanje. 

Šta je PAPA test? Koja je svrha PAPA testa?

PAPA test je metod za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, odnosno za otkrivanje premalignih promena koje su, najčešće, u potpunosti izlečive. Podrazumeva uzimanje brisa sa i iz grlića materice, kojim se pokupe spontano otpale ćelije sa površinskim delova, koje se posle obrade, posmatraju pod mikroskopom u citološkoj laboratoriji. 

Na ovaj način se nalaze promene koje su nevidljive golim okom.

Test je otkrio Georgios Nikolaou Papanikolaou grčki lekar i zoolog, pionir citopatologije, koji je, interesantno, prva ispitivanja obavio na sopstvenoj supruzi.

Od uvođenja ove metode u rutinsku praksu, učestalost umiranja od karcinoma grlića materice se drastično promenila. 

  • Nije neophodna posebna priprema za PAPA test.
  • Zakažite vaš test 4-5 dana pošto se menstrualno krvarenje zaustavi.

PAPA test se izvodi brzo.

Podrazumeva postavljanje spekuluma u vaginu kako bi se prikazao grlić materice.

Štapulom i/ili četkicom lekar će nežno zagrebati površinu grlića i deo unutrašnjeg kanala grlića, kako bi pokupio što bolji uzorak ćelija.

Procedura nije bolna. 

Ponekad je moguće tačkasto krvarenje (spotting) koje će spontano prestati.

Rezultati testa su brzi. Postoji nekoliko klasifikacija rezultata PAPA testa. Uvek ih možemo podeliti na normalan, nejasan i nenormalan rezultat.

U širokoj upotrebi je Bethesda klasifikacija rezultata.

Koliko često treba raditi PAPA test?

PAPA test se savetuje svakoj ženi starijoj od 21 godine, dok se HPV test savetuje svakoj ženi starijoj od 30 godina. 

Na učestalost testiranja utiče nekoliko faktora. Neke zemlje imaju organizovan i obavezan screening program. To nije do kraja slučaj u Srbiji. 

U zavisnosti od vaše starosti, opšteg zdravstvenog stanja, prethodnog nalaza PAPA testa, HPV testa, testiranje se izvodi u periodu od jedne, preko tri do pet godina. Nekada je potrebno da između dva testa ne prođe duže od 3 meseca. Nema smisla ponavljati test u period kraćem od 6 nedelja. 

Većina ginekoloških stručnih organizacija ne preporučuje testiranje posle 65. godine, u slučaju negativnih testova i odsustva faktora rizika za karcinom grlića materice.   

Savetuje se da PAPA test uradite pre trudnoće.

Ako ste zatrudneli, a prošlo je preko 12 meseci od prethodnog testa, ponovite ga, ali u prvom trimestru, ne savetuje se PAPA test posle 24. nedelje trudnoće.

Posle porođaja, u slučaju da je prethodni test bio normalan, savetuje se ponovni test 12 nedelja od porođaja. 

PAPA test se savetuje I ženama koje su vakcinisane protiv HPV-a, kako vakcina ne pravi imunitet protiv svih sojeva HPV-a, a ekspozicija virusu može da se desi I pre vakcinacije I razvoja imuniteta.

Rezultati testa su brzi. Postoji nekoliko klasifikacija rezultata PAPA testa. Uvek ih možemo podeliti na normalan, nejasan i nenormalan rezultat.

U širokoj upotrebi je Bethesda klasifikacija rezultata.

Zakazivanje
Ginekološki pregled se zakazuje pozivom na broj 381695022222. Možete pozvati i preko aplikacija Viber i WhatsApp. 

Appointments can also be scheduled via email: Info@drmilenkovic.com

Da li je potreban PAPA test ako je prethodno hirurški uklonjena materca? Da li je potreban PAPA test posle histerektomije?

Histerektomija je hirurško uklanjanje materice. U najvećem broju slučajeva se materica uklanja u celosti (i telo materice i grlić materice). U određenim situacijama I posle ove operacije postoji rizik od karcinoma grlića materice. Ukoliko je materica uklonjena zbog benignih promena, verovatno vam neće biti potrebno PAPA testiranje. 

Šta je grlić materice?

Materica je kruškoliki organ, koji se nalazi u maloj karlici. I strukturno i funkcionalno se deli na telo i grlić (po analogiji sa grlićem sijalice). Grlić (anatomski) ima dva dela, od kojih se niži, donji, nalazi u vagini, i dostupan je pregledu. Grlić je dodatno interesantan jer se na njemu nalazi spoj dve različite vrste sluznice, jedna oblaže vaginu, druga oblaže unutrašnjost grlića, i upravo je ovaj spoj mesto na kome se najčešće javlja karcinom materice. Ovaj spoj je jako dimaničan i zbog toga osetljiv na infekciju HPV-om, koja je pokretač maligne transformacije.

Da li je potrebno da radim PAPA test iako apstiniram od seksulanih odnosa?

Da. Čak i žene koje su produženo seksualno neaktivne treba da rade PAPA test redovno.  

Koja je veza PAPA testa, mioma na materici i cisti na jajnicima ?

PAPA test nema nikakve veze sa drugim čestim i manje čestim stanjima i bolestima ženskih reproduktivnih organa. PAPA test je isključivo usmeren ka ranom otkrivanju karcinoma grlića materice

Da li abnormalan PAPA test znači da imam karcinom?

Apsolutno ne. Ali zahteva neodložnu konsultaciju sa lekarom. 

Šta znači abnormalan rezultat?

Abnormalan test ukazuje na prisustvo ćelija koje imaju netipičan izgled.  Ovaj test nema dijagnostičku vrednost. Podrazumeva prisustvo atipije, umerene, srednje ili teške displazije ćelija i karcinom.

Šta uraditi kada PAPA test nije dobar?

U najvećem broju slučajeva posle pristiglog abnormalnog PAPA testa biće učinjena kolposkopija. Kolposkopija je posmatranje grlića pod uveličanjem uz izvor svetlosti. Grlić se prethodno “boji” sirćetnom kiselinom, a potom i Lugolovim rastvorom. Cilj kolposkopije je da se pronađe zona na grliću koja bi mogla da odgovara rezultatu PA testa. 

U velikom broju slučajeva se kod nas kolposkopija izvodi neposredno posle uzimanja brisa za PAPA test, bez čekanja na rezultat, što nije preporuka vodećih ginekoloških stručnih organizacija. Kolposkopija nije screening metoda za maligne bolesti grlića materice. Ona jeste komplementarna PAPA testu i jako je korisna u odabiru mesta grlića koje će se bioptirati radi konačne dijagnostike.

Strategija posle abnormalnog PAPA testa zavisiće od samog nalaza, i kolposkopske slike grlića. Možete da očekujete ponovni bris posle nekog vremena, dodatna ispitivanja (najčešće HPV tipizacija) i ciljanu biopsiju grlića.

Šta je ciljana biopsija grlića?

Biopsija je medicinska hirurška procedura koja podrazmumeva uzimanje uzoraka različitog tkiva kako bi patolog mogao da postavi preciznu dijagnozu. 

Patolog takođe analizira i PAPA test, ali je uzorak koji stiže u laboratoriju pojedinačna ćelija, dok kod biopsije u obradi ima ceo uzorak tkiva, te može da tumači dalje međusobne odnose ćelija i druge karakteristike. 

Dakle PAPA test nam govori o tome o osobinama pojedinačnih ćelija. Kada je abnormalan, potrebno je da nađemo tačno mesto na grliću koje najviše odgovara datoj “nenormalnosti” i da ga uklonimo i pošaljemo patologu. To je ciljana biopsija grlića, i ovde je kolposkopija od velike pomoći. 

Kako se izvodi ciljana biopsija grlića?

Ciljana biospija grlića se izvodi u ginekološkoj ordinaciji, u ginekološkom položaju. Prethodno je potrebno da se postavi spekulum u vaginu kako bi se prikazao grlić materice. Sledi pregled kolposkopom. Obično se zatim injektira mala količina lokalnog anestetika (istog onog koji daje stomatolog prilikom stomatoloških intervencija). Ponekad se javljaju prolazni nus-efekti ove injekcije, o čemu ćemo Vas detaljno obavestiti na pregledu. U zavisnosti od nalaza specijalno dizajniranim instrumentom ukloniće se nekoliko delova tkiva milimetarskih dimenzija. Intervencija nije bolna. Česta posledica je kratkotrajno i prolazno krvarenje iz vagine. 

Da li je biopsija dovoljna?

Već smo rekli da grlić materice najšeće oboljeva na spoju dve različite sluznice. Ovaj spoj je najčešće vidljiv golim okom. Međutim, uvek uzimamo i uzorak tkiva iz samog kanala koji nije dostupan pregledu. Smatra se da se u oko 20% slučajeva karcinom nalazi u kanalu grlića materice. Ova procedura se zove kiretaža cerviklanog kanala, i izvodi se zajedno sa biopsijom.  

Koliko su česti lažno pozitivni/negativni rezultati? Šta nam govore brojevi?

Osetljivost PAPA test je oko 60-70%.

Kada se doda i HPV testiranje osetljivost se penje na preko 90%.

Kada govorimo o neadekvatnim rezultatima, najviše se plašimo lažno negativnih nalaza. Po nekim autorima lažno negativnih rezultata je i do čak 25%. Razlog je najčešće nedovoljna kolekcija ćelija, nekorektna kolekcija ćelija sa grlića, sa nedovoljnim brojem ćelija za analizu, prisustvo krvi ili inflamatornih ćelija.

Redovni testiranjem, kojim je obuhvaćena većina populacije, možemo da snizimo učestalost oboljevanja i umiranja od karcinoma grlića materice za najmanje 80%.

Ako se karcinom grlića otkrije kroz PAPA screening izlečenje se postiže u preko 90% slučajeva, dok je poptuno izlečenje kod žena kod kojih je karcinom otkriven zbog simpotma koji su se javili, procenat potpunog izlečenja oko 60. 

Koliko su česti lažno pozitivni/negativni rezultati? Šta nam govore brojevi?

Osetljivost PAPA test je oko 60-70%.

Kada se doda i HPV testiranje osetljivost se penje na preko 90%.

Kada govorimo o neadekvatnim rezultatima, najviše se plašimo lažno negativnih nalaza. Po nekim autorima lažno negativnih rezultata je i do čak 25%. Razlog je najčešće nedovoljna kolekcija ćelija, nekorektna kolekcija ćelija sa grlića, sa nedovoljnim brojem ćelija za analizu, prisustvo krvi ili inflamatornih ćelija.

Redovni testiranjem, kojim je obuhvaćena većina populacije, možemo da snizimo učestalost oboljevanja i umiranja od karcinoma grlića materice za najmanje 80%.

Ako se karcinom grlića otkrije kroz PAPA screening izlečenje se postiže u preko 90% slučajeva, dok je poptuno izlečenje kod žena kod kojih je karcinom otkriven zbog simpotma koji su se javili, procenat potpunog izlečenja oko 60. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Odgovor možete očekivati u radnom vremenu ordinacije, od ponedeljka do petka, između 10 i 20 časova. 

10 + 14 =

Screening grlića materice je revolucionarizovao javno zdravlje, i verovatno je posle otkrivanja vakcine, najefikasniji metod u preventivnoj medicini. 

PAPA test je lak i brz, i potencijalno spašava život. 

Za sve nedoumice javite se lekarima ordinacije Milenković.

Scheduling Appointments at IVF Milenkovic

Ginekološki pregled se zakazuje pozivom na broj 381695022222

You can also call us through the Viber and WhatsApp apps. 

Appointments can also be scheduled via email:

Info@drmilenkovic.com

Or directly through the contact form:

IVF Milenković

Our goal is to become one of the leading healthcare institutions in terms of quality and outcomes, both in Serbia and internationally.

Thanks to the extensive clinical experience of our staff, continuous professional development, and collaboration with leading clinics in Europe, patients will always be at the center of our focus.