Ultrasound in pregnancy

Home » Pregnancy » Ultrasound in pregnancy

Šta je 3D/4D ultrazvuk?

Ultrazvuk igra vrlo važnu ulogu u kontroli trudnoće i razvoja ploda. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi starost trudnoće, pratiti rast i razvoj ploda, meriti dužina grlića materice, otkriti eventualne malformacije i poremećaje ploda. Poput dvo-dimenzionalnog (2D), trodimenzioni (3D) i četiri-dimenzioni ultrazvuk (4D) koristi zvučne talase da bi stvorio slike bebe u materici. Osim što su opcioni, razlika je u tome da 3D ultrazvuk, kao što i sama reč kaže, stvara trodimenzionalne slike bebe, dok 4D ultrazvuk to čini putem video efekta, na kome se vidi kako se beba smeje, otvara usta i oči, žmuri, sisa palac, itd.

Koje su prednosti 3D/4D ultrazvuka u odnosu na 2D?

Zarad šire perspektive, klasičan ultrazvuk fetusa je jednolična, crno-bela 2D slika. No, on i dalje pokazuje funkcije bebinih unutrašnjih organa, koje su od vitalnog značaja radi vođenje brige o njenom zdravlju. Sa 3D i 4D ultrazvukom možete da vidite detalje što je oblik usana, stopala, vratna brazda, nosna kost, protok kroz određene krvne sudove kao i detaljan pregled anatomije ploda. Mnogi roditelji su uzbuđeni kada vide te detalje kod bebe, pogotovo kada vide kako se njihov sin ili ćerka smeje ili stavlja prst u usta. No, 3D i 4D ultrazvuk je viiše od vizuelnog događaja za buduće roditelje. Oni otkrivaju više unutrašnjih i spoljašnjih detalja iz raznih uglova, poput srčanog zida, srčanih zalistaka ili cirkulacije krvi kroz krvne sudove. Istovremeno, 3D i 4D ultrazvuk je jako precizan u otkrivanju anomalija kao što su rascep usne, srčane mane, skeletne ili neurološke anomalije.

Kada obaviti 3D/4D ultrazvuk?

U narednim poglavljima možete pročitati koje vrste ultrazvučnih pregleda se rade u kom periodu:U narednim poglavljima možete pročitati koje vrste ultrazvučnih pregleda se rade u kom periodu:

  • 4D/3D ultrazvučni pregled u trudnoći do 10 nedelje trudnoće
  • 4D Ultrasound scan w 11.0 -13.6
  • 4D Ultrasound scan w 20-24
  • 4D Ultrasound scan w 25-28

Sledi opis za svaki od navedenih ultrazvučnih pregleda.

4D Ultrasound scan w 5-10

- Pregnancy is confirmed
- Expected date of the delivery is estimated

4D Ultrasound scan w 11.0 -13.6

- Nuchal translucency scan (as part of triple test together with blood tests beta HCG and PAPP-A);

- Morphology scan;

- Expected date of the delivery may be estimated.

4D Ultrasound scan w 20-24

- Morphology scan (most important period for morphology scan)

4D Ultrasound scan w 25-28

- Morphology scan;
- Fetal growth and development;
- Doppler assessment of placental and fetal circulation.

Contact us

For all information about the procedure of 3D and 4D expert ultrasound in pregnancy and other questions, contact us at our phone numbers on weekdays from 10 a.m. to 7 p.m. or write us an email.