Piše: Dr Daša Preradović

Kad govorimo o kontracepciji, mislimo na različite procedure, lekove i sredstva koja se koriste u cilju prevencije nastanka neželjene trudnoće, ali i sprečavanja nastanka polno prenosivih bolesti. 

Kontraceptivne metode mogu biti reverzibilne (mogućnost trudnoće nakon prestanka terapije) i ireverzibilne (kada ne može doći do nastanka trudnoće). Ireverzibilne metode su su muška i ženska sterilizacija.

Muška sterilizacija podrazumeva metodu koja se zove vazektomija, i podrazumeva hiruško podvezivanje kanalića kroz koje se transportuju spermatozoidi. Intervencija se uglavnom izvodi u lokalnoj anesteziji, kratko traje, i efikasnost ove prodecure je 99%.

Sterilizacija

Ženska sterilizacija predstavlja metode podvezivanja ili uklanjanja jajovoda, kroz koje se transportuju polne ćelije, i gde se vrši sama oplodnja. Uklanjanje ili podvezivanje jajovoda se može vršiti laparoskopskim putem, ili otvorenom hirurgijom, uglavnom nakon porodjaja zavšrenog carskim rezom, kada je pacijentkinja završila sa radjanjem. Uspešnost ove procedure u prevenciji nastanka trudnoće je 99%.

Što se tiče reverzibilnih kontraceptivnih metoda, koje su mnogo rasporastranjenije u našoj sredini, na raspolaganju stoje kombinovane oralne kontraceptivne tablete, intrauterini uložak (spirala) i kondom.

Spirala (intrauterini uložak)

IUD (intrauterini uložak/spirala) predstavlja malu strukturu oblika slova T, koja je veličine novčića, i važi za metodu sa visokom stopom efikasnosti, sa učestalošću neželjenih trudnoća kod manje od 1 na 100 žena tokom prve godine korišćenja. Osnovna podela je na bakarne i hormonske spirale. 

Hormonska spirala

Hormonska spriala (Mirena ili Levosert) sadrži aktivnu supstancu levonrgestrel, to jest sintetnski progesteron. Hormonska spirala sprečava zadebljanje sluzokože materice (endometrijuma), posredno zaustavlja prodor spermatozoida kroz grlić materice, i kod nekih žena može da spreči ovulaciju.  Procenat uspešnosti ove kontraceptivne metode iznosi 99,8%. 

Bakarna spirala

Drugi tip spirale je bakarna spirala, koja se sastoji od jezgra oko koga je obmotana fina bakarna žica, koja postiže kontraceptivni efekat tako što izaziva zapaljensku reakciju koja deluje štetno na spermatozoide, sluzokožu materice kao i embrion ukoliko dodje do oplodnje. 

Spirala predstavlja bezbednu i efikasnu opciju koja se preporučuje i adolescentkinjama i mladim ženama koje nisu radjale, kao i pacijentkinjama koje ne žele više dece. 

Sam proces aplikacije spirale je bezbolan i jednostavan, i radi se u ambulantim uslovima, uz mogućnost lokalne anestezije radi većeg komfora. 

Odmah nakon aplikacije pacijetnkinja može da se vrati svim uobičajenim dnevnim aktivnostima. 

Nije potrebna prethodna priprema, osim u slučajevima kada postoje znakovi kliničke infekcije i tada se uzima PCR bris na seksualno prenosive bolesti. 

Kontraindikacije za primenu spirale su:

-sumnja na trudnoću;

-malformacije materice koje mogu da predstavljaju prepreku (miomi u materičnoj šupljini);

-akutna infekcija, zapaljenje materične sluzokože posle porodjaja ili pobačaja;

-sumnja na malignitet materice ili grlića, krvarenje iz materice nepoznatog uzroka; 

Neželjeni efekti i komplikacije su:

-perforacija materice (kada se ”probuši” materični zid) prilikom aplikovanja spirale (1,3 na 1000 insercija);

-spontano ”izabacivanje” spirale (oko 5% tokom prve godine 

korišćenja);

-povišen rizik nastanka vanmaterične trudnoće;

-infekcija;

-promene u karakteristikama menstrualnog ciklusa. 

Kod pacijentkinja koje se odluče za bakarnu spiralu, može da dodje do bolnih menstruacija ili jačeg menstrualnog krvarenja. Kod pacijentkinja sa hormonskom spiralom može se očekivati iregularno krvarenje prvih 3-6 meseci upotrebe (tačkasto krvarenje, intermenstrualno krvarenje), a nakon tog perioda krvarenje bi trebalo da se smanji, čak u nekim slučajevima može potpuno da izostane.

Pročitate i tekst: Mitovi i istine u vezi sa kontracepcijom

Oralna kontracepcija

Kombinovane hormonske kontraceptivne tablete predstavljaju lekove koji u sebi sadrže dva hormona: estrogen i progestagen, Estrogen je najčešće u obliku etinil-estradiola i estradiol valerata, a progesteron u formi levonorgestrela, drosperinona, i norgestimata. 4-7 od 100 žena ima nećeljenu trudnoću tokom uzimanja kontraceptivnih tableta. Neredovno uzimanje tableta povećava rizik za neželjenu trudnoću.  

Kontraceptivne tablete sprečavaju ovulaciju i dovode do promena na endometriumu i sekreciji u grliću materice što smanjuje mogućnost kretanja spermatozoida i nastanak trudnoće. Tablete koje se uzimaju mogu da sadrže konstantne koncentracije lekova, ili da budu varijabilne tokom ciklusa (zato su neke tablete različitih boja), sve u cilju smanjenja neželjenih efekata vezanih za progestagensku komponentu. Izgled pakovanja u kojima ovi lekovi najčešće dolaze su kutije sa 21 ili 24 tablete odredjene boje, uz 7 ili 4 tableta koje su bez aktivnih supstanci, takozvani placebo, sve u cilju što praktičnijeg i jednostavnijeg načina vodjenja evidencije. Pored kontraceptivnih efekata, postoje dodatne koristi uzimanja ovih lekova kao što su:

-uticaj na smanjenje akni;

-povećana gustina kostiju;

-smanjenje simptoma PMS-a;

-smanjenje tegoba u sklopu sindroma policističnih jajnika (pojačana maljavost, iregularni menstrualni ciklusi);

-manje obilna krvarenja tokom menstruacije;

-smanuju  rizika za razvoj karcinoma endometrijuma i jajnika. 

Kontraceptivne pilule se ne koriste kod žena sa:

-povišenim krvnim pritiskom ;

-pušača starjih od 35 godina;

– diabetesom komplikovanim promenama na krvnim sudovima;

-bolestima srca i krvnih sudova;

-migrenom povezanom sa neurološkim poremećajima;

-poremećaa zgrušavanja krvi (tromboze vena ili arterija, trombofelbitisis)

-prethodnom duboka venskom trombozom i trombozom u porodici;, 

-karcinoma dojke. 

U prošlosti su ovi lekovi znatno povećavali rizik od nastanka venskih tromboza, i trombembolijskih dogadjaja zbog visokih doza estrogena u ovim tabletama. Danas su doze estrogena svedene na minimum (20 do 35 mikrograma etinil estradiola). Medjutim rizik za razvoj venskih trombembolija kod pacijentkinja koje su na terapiji je 3-4 puta veći nego kod žena koje ne uzimaju ove lekove. Rizik bez terapije oralnim kontraceptivima sam po sebi je jako nizak (1 na 10 000), tako da je 3-4 žene od 10 0000 dobiju trombozu tokom uzimanja tableta za kontracepciju. Rizik je najveći tokom prve godine terapije. Drugi faktori koji povećavaju rizik za nastanak trombembolija su povićeni krvni pritisak, gojaznost, šećerna bolest, pušenje i sedentarni stil života. Rizik za trombozu nestaje po prekidu terapije kontarceptivima.

 Primena ovih lekova može inicijalno da izazove:

-nelagodnost u dojkama;

-promene raspoloženja;

-povećanje telesne mase. 

Da li kontraceptivne pilule povećavaju rizik za rak dojke?

Kontraceptivne tablete ne povećavaju rizik za rak dojke.

Jako je važno da se tablete uzimaju svakog dana da bi se postigao pun kontraceptivni efekat.

Ukoliko se propusti jedna doza, treba uzeti tu tabletu sutradan sa sledećom, ali se savetuje korišćenje još nekih vidova kontracepcije narednih 7 dana.

U Republici Srbiji je registrovano 25 različitih preparata oralnih kontracepitivnih lekova. Prilikom odabira adekvatnog preparata neophodan je individualan pristup, i konsultacija sa ginekologom.

Hitna (postkoitalna) kontracepcija 

Hitna kontracepcija ili takozvana pilula za dan posle deluje tako što sprečava ovulaciju, ili implantaciju oplođene jajne ćelije. Mogu da se primenjuju jednokratno ili u dve doze. Ova terapija može da se primeni najkasnije 72 sata nakon nazaštićenog seksulanog odnosa, međutim što duže vremena prodje to je efikasnost manja. Ukupna efikasnost u sprečavanju neželjene trudnoće iznosti oko 75%. Kod nas je registrovano 8 različitih preparata koji se koriste kao metod hitne kontracepcije. Svi ovi preparat sadrže hormon  levonorgestrel. 

Kondomi

Kondomi predstavljaju barijerni metod kontracepcije. Pored kontraceptivnog efekta kondomi štite i od polno prenosivih bolesti. Postoje kondomi za muški i ženski pol. 

Muški kondomi su najčešće napravljeni od lateksa, ali postoje i varijante za osobe alergične na lateks. Važno je napomenuti da kondomi ne predstavljaju apsolutnu zaštitu od neželjene trudnoće, što zavisi od toga da li se koriste prilikom svakog odnosa, da li su aplikovani pre kontakta sa vaginom, i načinom na koji se uklanjaju nakon odnosa. Upotreba kondoma sprečava nastanak trudnoće u 98% slučajeva.

Ženski kondomi

Ženski kondomi se sastoje od dva prstena, otvoreni prsten ostaje na ulazu u vaginu, dok se zatovreni prsten ubacuje u vaginu iza pubične kosti i ispod grlića materice. Efikasnost ove metode je manja nego kod muškog kondoma. 

Dijafragma

Kao mehanički vid kontracepcije se koristi i dijafrgma. Dijafragma se ubacuje u vaginu tako da pravi barijeru izmedju grlića materice i spoljašnje sredine i tako sprečava ulazak spermatozoida u grlić materice. 

Veličina dijafragme mora da bude što idealnija, da bi obezbedila maksimalnu zaštitu, i da ne bi stvarala nelagodnost. 

Nakon odnosa dijagragma treba da ostane na mestu najmanje 6 sati, ali ne duže od 24 sata. Efikasnost ove metode je visoka, ali zahteva veće angažovanje, te je manje popularna metoda kontracepcije.

Česta pitanja:

Da li kontraceptivne pilule deluju u regulisanju menstruacije?

Da, kombinovane oralne kontraceptivne pilule se koriste u terapiji različitih stanja u ginekologiji. Jedno od njih su iregularni menstrualni ciklusi.

 Iako je prva linija terapije obilnih krvarenja iz materice hormonska spirala (pogotovo kod žena koje su rađale), ukoliko je ona kontraindikovana ili pacijentkinja ne želi da je koristi preporučuje se terapija oralnim hormonskim kontraceptivima.

Da li kontraceptivne pilule deluju odmah?

Kontraceptivne pilule pružaju zaštitu od neželjene trudnoće odmah, u istom ciklusu (ako je terapija započeta prvog dana ciklusa), dok god se uzimaju redovno, na propisan nacin.

Koliko dugo smeju da se piju kontraceptivne pilule?

Ne postoji vremensko ograničenje što se tiče dužine trajanja terapije oralnim kontraceptivnim tabletama, uz redovne ginekološte i opšte sistematske preglede.

Da li kontraceptivne pilule goje?

Terapija oralnim kontraceptivnim pilulama može da dovede do povećanog zadržavana tečnosti u organizmu, koje je prolazno. Međutim, ni jedna studija do sada nije dokazala da kombinovane oralne kontraceptivne tablete dovode do značajnih promena u telesnoj konstituciji.

Da li pilule za kontracepciju utiču na plodnost?

Terapija kombinovanim oralnim kontraceptivnim tabletama ne utiče na plodnost. Stopa ostvarivanja trudnoće nakon prekida terapije iznosi 57% nakon 3 meseca, i 87% nakon godinu dana.  Kod većine žena nakon prestanka terapije dođe do trudnoće nakon 4 meseca.

Kako znati da je pilula za dan posle delovala?

Efikasnost pilule za dan posle u najvećoj meri zavisi od toga koliko je vremena prošlo od rizičnog seksualnog kontakta do uzimanja pilule (najkasnije 72h nakon odnosa). Ukoliko ne dobijete ciklus kada ga očekujete nakon uzimanja pilule, ili najkasnije 5 dana posle, postoji mogućnost da ste trudni, i tada je najbolje da se javite ginekologu radi razmatranja daljih opcija.

Koji su neželjeni efekti pilula za dan posle?

Najčešći neželjeni efekti nakon primene pilule za dan posle su glavobolja (18%),  mučnina (12%), bol u stomaku (12%), jače menstrualno krvarenje i tačkasto krvarenje.

Da li pilula za dan posle utiče na plodnost?

Pilula za dan posle može da poremeti sledeći menstrualni ciklus (ovulacija može da nastupi ranije ili kasnije), ali ne postoje podaci koji ukazuju na dugoročne efekte na plodnost.

Koliko često sme da se pije pilula za dan posle?

Ovaj lek se preporučuje isključivo kao mera za hitnu kontracepciju, nikako kao metod redovne kontracepcije, jer u tom slučaju se njegova efikasnost smanjuje.

Da li kondomi imaju rok trajanja?

Da, kondomi imaju rok trajanja, koji je označen na ambalaži. Upotreba kondoma nakon isteka roka trajanja može da dovede do toga da se njihova efikasnost u prevenciji neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti smanji.

Da li je kondom sigurna zaštita od trudnoće i polnih bolesti? 

Kondom je kontraceptivni metod koji pruža visok stepen zaštite u idealnim uslovima, međutim u praksi zbog različitih faktora koji su posledica ljudske greške, stepen neuspeha u prevenciji neželjene trudnoće tokom godinu dana regularne upotrebe iznosi i do 13%.

Da li spirala može da ispadne?

Da, spirala može da ispadne, bilo odmah nakon insercije ili kasnije. Takođe spirala u retkim slučajevima može da migrira iz materične šupljine u stomačne duplju. Ako primetite da je spirala ispala neophodno je da se javite svom ginekologu.

Da li hormonska spirala goji?

Hormonska spirala nema uticaja na povećanje telesne mase.

Odabir kontaceptivne metode koji je odgovarajući za Vas zahteva informisanje i u nekim slučajevima adekvatnu obuku. 

Stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i neodumice, u našoj ordinaciji Milenković, na adresi Stojana Protića 23, Beograd, broj telefona 069/5022222, ili na email adresi info@drmilenkovic.com