Eksplorativna kiretaža

Home » Ginekologija » Ginekološke operacije » Operacije materice » Eksplorativna kiretaža

Frakciona eksplorativna kiretaža je hiruška intervencija gde se odstranjuje tkivo iz materične duplje i kanala grlića materice, najčešće u dijagnostičke svrhe, a u pojedinim situacijama se radi i kao terapijska procedura.

Procedura se počinje dilatacijom, to jest „proširivanjem kanala grlića materice“ metalnim instrumentima da bi najpre u kanal grlića, a zatim u materičnu duplju mogla da se stavi kireta, instrument kojim se vrši sama intervencija.

Kiretom se odstranjuje površni deo kanala grlića i sluzokože materice (endometriuma), zaostalo tkivo posle spontanog pobačaja ili neka patološka promena koja se nalazi u kanalu grlića ili materičnoj duplji.

Pre dilatacije se mogu dati lekovi koji sadrže prostaglandine.

Po istom principu se radi i namerni prekid trudnoće. U engleskoj literaturi se koristi termin D&C od dilatation and curretage. Kada se kiretaža radi posle spontanog pobačaja često se koristi naziv revizija materične duplje.

Kada se radi eksplorativna kiretaža?

Eksplorativna kiretaža se radi kod:

 • postmenopauzalnih krvarenja iz materice;
 • neurednih menstrualnih krvarenja;

 • sumnje na karcinom ili prekancerozno stanje materične duplje;

 • stanja posle spontanog pobačaja.

Metode koje se koriste:

Odluka o eksplorativnoj kiretaži  se donosi posle ginekološkog i ultrazvučnog pregleda i razgovora sa ginekologom. Sam proces, od pripreme do procedure je sledeći:

 

 • Pacijentkinja popunjava detaljni upitnik o svom zdravstvenom stanju.
 •  Ako se radi u opštoj anesteziji, pre operacije se obavlja razgovor sa lekarom specijalistom anestezije i rade se analize krvi.
 • Ukoliko postoji neko dodatno oboljenje ili faktor rizika potrebno je uraditi dodatne analize i dodatni pregled lekara neke druge specijalnosti, najčešće interniste.
 •  Može se raditi bris grlića materice  na hlamidiju i gonokok ukoliko se kliničkim pregledom sumnja na infekciju.
 • Pacijenkinja dobija u ordinaciji antiseptički šampon kojim će se istuširati veče pre i jutro pre intervenciju.
 • Takođe, pacijentkinja dobija u ordinaciji tabletu koja sadrži prostaglandine i koja se stavlja u vaginu 6 sati pre eksplorativne kiretaže da bi „omekšao“ grlić  što smanjuje traumu tkiva pri manipulaciji instrumentima.
 • 6-8 sati pre eksplorativne kiretaže pacijentkinja prestaje sa unosom hrane i tečnosti.
 

 • Eksplorativna kiretaža se radi kao dnevna hirurgija. 
 • Pacijentkinja po dolasku u ordinaciju odlazi u sobu za pacijente gde se priprema za ulazak u operacionu salu. Stavlja se igla u venu kako bi pacijentkinja mogla da dobija potrebne lekove.
 • Eksplorativna kiretaža se radi na operacionom/ginekološkom stolu. Vagina se tretira fiziološkim rastvorom ili antiseptičkim sredstvom koje sadrži jod ili hlor.
 • Po dobijanju lokalne ili opšte anestezije radi se dilatacija (proširivanje kanala grlića materice hiruškim instrumentima).
 • Po završenoj dilataciji se stavlja kireta u grlić materice odakle se uzima tkivo, a zatim u se kiretom uzima tkivo iz materične duplje.
 • Materijal koji se dobije se šalje na histopatološku analizu, i to posebno tkivo iz grlića, posebno iz materične duplje.
 • Eksplorativna kirataža traje 5-10 minuta. Pre eksplorativne kiretaže se često radi histeroskopija.

 

 • Pacijentkinja prelazi u sobu za pacijente gde ostaje do 2 sata posle eksplorativne kiretaže.
 • Najpre dobije vodu, a zatim i lagani obrok.
 • Antibiotici nisu neophodni, ali se obično propisuju posle ove intervencije. Bolovi koji su najčešće u vidu grčeva  ili menstrualnih bolova se tretiraju lekovima protiv bolova, najčešće paracetamolom, ibuprofenom i diklofenakom.
 • Nekada se oseća mučnina i osećaj umora tokom dana kao posledica anestezije.
 • Pacijentkinji se ne savetuje vožnja automobila na dan intervencije. 
 • Vaginalno krvarenje najčešće prestaje 4-5 dana posle eksplorativne kiretaže.
 • Pacijentkinja se može vratiti normalnim aktivnostima već istog dana ili dan posle operacije.
 • Korišćenje vaginalnih tampona, kupanje u kadi, plivanje, kao i seksualni odnosi se ne preporučuje dok traje krvarenje.
 • Sledeća menstruacija može doći malo ranije ili kasnije od očekivanog termina. Posle intervencije vaginalni sekret  može biti promenjen i nekada ima specifičan miris.

 

Pacijentkinja dobija informaciju o rezultatu histopatološkog nalaza 7-10 dana posle eksplorativne kiretaže.

Potencijalne komplikacije tokom i posle frakcione eksplorativne kiretaže
Komplikacije u toku i posle eksplorativne kiretaže se jako retko javljaju i mogu biti:

-prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede zida materice, creva i mokraćne bešike;

-obilno ili produženo krvarenje;

-infekcija materice;

-ožiljak koji ostaje u unutrašnjosti materice posle manipulacije instrumentima;

Koja je priprema za eksplorativnu kiretažu?
Pre eksplorativne kiretaže se obavlja razgovor sa ginekologom, radi se ginekološki i ultrazvučni pregled, popunjava se upitnik o zdravstvenom stanju i razgovara se sa anesteziologom. Od analiza je potrebno uraditi leukocite, eritrocite, trombocite i hemoglobin iz krvnog seruma i u zavisnosti od kliničke slike bakteriološke analize sa grlića materice.

Pacijentkinja se tušira antiseptičnim šamponom (koji će dobiti u ordinaciji) veče pre i jutro pre intervencije. Takođe se stavlja jedna vaginalna tableta 6 sati pre eksplorativne kiretaže da bi „omekšao“ grlić što olakšava izvođenje intervencije 

Da li je eksplorativna kiretaža bolna intervencija?
Eksplorativna kiretaža se radi u lokalnoj i opštoj anesteziji tako da pacijentkinja ne oseća bol tokom operacije. Kada se radi u lokalnoj anesteziji pacijentkinja može imati neprijatan osećaj, to jest da primećuje da se nešto radi, ali ne oseća bol. 

Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u obliku grčeva slični menstrualnim. Bolovi posle intervencije dobro reaguju na paracetamol, ibuprofen i diklofenak.

Da li nekada potrebno ponoviti eksplorativnu kretažu?
U oko 3-4 % slučajeva kada se radi kiretaža posle spontanog pobačaja potrebno je ponoviti intervenciju zbog zaostalog tkiva koje nije odstranjeno tokom prve intervencije. Isto vazi i za kiretažu kod namernog prekida trudnoće.

Takođe, ukoliko histopatološka laboratorija nije dobila dovoljno materijala ili je potreban dodatni materijal, intervencije se ponavlja.

Kad se može pokušati spontana trudnoća posle eksplorativne kiretaže ili raditi inseminacija i vantelesna oplodnja (VTO)?
Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi eksplorativna kiretaža ukoliko je histopatološki nalaz uredan. Sluzokoža materične duplje, to jest endometrium se regeneriše vrlo brzo posle intervencije.
Koja je cena eksplorativne kiretaže?

Za cenu eksplorativne kiretaže pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.

Kada mogu da se tuširam posle eksplorativne kiretaže?
Možete da se tuširate neposredno posle eksplorativne kiretaže, ali se ne preporučuje kupanje i kadi i plivanje dok god traje krvarenje.
Kada mogu treniram posle eksplorativne kiretaže?
Sa treninzima možete početi dva-tri dana posle eksplorativne kiretaže, to jest kada Vi sami osećate da možete da trenirate. 
Kad mogu da imam seksualne odnose posle eksplorativne kiretaže?
Seksualni odnosi posle eksplorativne kiretaže se ne savetuje dok traje krvarenje. Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu ukoliko je histopatoločki nalaz normalan.
Kada je prva kontrola posle eksplorativne kiretaže?
Kontrola posle eksplorativne kiretaže se najčešće radi posle sledeće menstruacije ili ranije u zavisnosti od histopatološkog nalaza ili kliničke slike.
U kojim akutnim situacijama treba kontaktirati ordinaciju?
U slučaju bolova, visoke telesne temperature i obilnog krvarenja treba pozvati 069 50 22222, poslati poruku na info@drmilrnkovic.com ili kontaktirati najbližu dežurnu ustanovu.
Koje lekove treba uzeti u slučaju bolova posle eksplorativne kiretaže?
Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u vidu menstrualnih grčeva koji se tretiraju tabletama Paracetamol, 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Brufen, tab. 400-600 mg do 3 puta dnevno, ili Paracetamol, tablete 500 mg, 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Diklofenak ili Voltaren tabletama od 50 mg do 3 puta dnevno.
Da li je eksplorativna kiretaža tretman za obilna krvarenja?
Eksplorativna kiretaža kao terapeutska intervencija se radi samo u slučaju jako obilnih krvarenja koje ne reaguju na terapiju lekovima i kao tretman posle spontanih pobačaja. Prvi izboru lečenju obilnih krvarenja je medikamentozna terapija.

Eksplorativna kiretaža se najčešće radi u dijagostičke svrhe.

Da li postoji intervencija koja može zameniti ovu proceduru?
Biopsija endometriuma plastičnim jednokratnim instrumentom –„pipelle“ je metoda koja sve više zamenjuje eksplorativnu kiretažu kada se radi u dijagnostike svrhe. Za „pipelle“ nije potrebna anestezija, priprema pre i boravak u ordinaciji posle intervencije.
Potencijalne komplikacije tokom i posle eksplorativne kiretaže
Komplikacije u toku i posle eksplorativne kiretaže se jako retko javljaju i mogu biti:

-prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede zida materice, creva i mokraćne bešike;

-obilno ili produženo krvarenje;

-infekcija materice;

-ožiljak koji ostaje u unutrašnjosti materice posle manipulacije instrumentima;

Koja je priprema za eksplorativnu kiretažu?
Pre eksplorativne kiretaže se obavlja razgovor sa ginekologom, radi se ginekološki i ultrazvučni pregled, popunjava se upitnik o zdravstvenom stanju i razgovara se sa anesteziologom. Od analiza je potrebno uraditi leukocite, eritrocite, trombocite i hemoglobin iz krvnog seruma i u zavisnosti od kliničke slike bakteriološke analize sa grlića materice.

Pacijentkinja se tušira antiseptičnim šamponom (koji će dobiti u ordinaciji) veče pre i jutro pre intervencije. Takođe se stavlja jedna vaginalna tableta 6 sati pre eksplorativne kiretaže da bi „omekšao“ grlić što olakšava izvođenje intervencije 

Da li je eksplorativna kiretaža bolna intervencija?
Eksplorativna kiretaža se radi u lokalnoj i opštoj anesteziji tako da pacijentkinja ne oseća bol tokom operacije. Kada se radi u lokalnoj anesteziji pacijentkinja može imati neprijatan osećaj, to jest da primećuje da se nešto radi, ali ne oseća bol. 

Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u obliku grčeva slični menstrualnim. Bolovi posle intervencije dobro reaguju na paracetamol, ibuprofen i diklofenak.

Da li nekada potrebno ponoviti eksplorativnu kretažu?
U oko 3-4 % slučajeva kada se radi kiretaža posle spontanog pobačaja potrebno je ponoviti intervenciju zbog zaostalog tkiva koje nije odstranjeno tokom prve intervencije. Isto vazi i za kiretažu kod namernog prekida trudnoće.

Takođe, ukoliko histopatološka laboratorija nije dobila dovoljno materijala ili je potreban dodatni materijal, intervencije se ponavlja.

Kad se može pokušati spontana trudnoća posle eksplorativne kiretaže ili raditi inseminacija i vantelesna oplodnja (VTO)?
Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi eksplorativna kiretaža ukoliko je histopatološki nalaz uredan. Sluzokoža materične duplje, to jest endometrium se regeneriše vrlo brzo posle intervencije.
Koja je cena eksplorativne kiretaže?

Za cenu eksplorativne kiretaže pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.

Kada mogu da se tuširam posle eksplorativne kiretaže?
Možete da se tuširate neposredno posle eksplorativne kiretaže, ali se ne preporučuje kupanje i kadi i plivanje dok god traje krvarenje.
Kada mogu treniram posle eksplorativne kiretaže?
Sa treninzima možete početi dva-tri dana posle eksplorativne kiretaže, to jest kada Vi sami osećate da možete da trenirate. 
Kad mogu da imam seksualne odnose posle eksplorativne kiretaže?
Seksualni odnosi posle eksplorativne kiretaže se ne savetuje dok traje krvarenje. Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu ukoliko je histopatoločki nalaz normalan.
Kada je prva kontrola posle eksplorativne kiretaže?
Kontrola posle eksplorativne kiretaže se najčešće radi posle sledeće menstruacije ili ranije u zavisnosti od histopatološkog nalaza ili kliničke slike.
U kojim akutnim situacijama treba kontaktirati ordinaciju?
U slučaju bolova, visoke telesne temperature i obilnog krvarenja treba pozvati 069 50 22222, poslati poruku na info@drmilrnkovic.com ili kontaktirati najbližu dežurnu ustanovu.
Koje lekove treba uzeti u slučaju bolova posle eksplorativne kiretaže?
Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u vidu menstrualnih grčeva koji se tretiraju tabletama Paracetamol, 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Brufen, tab. 400-600 mg do 3 puta dnevno, ili Paracetamol, tablete 500 mg, 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Diklofenak ili Voltaren tabletama od 50 mg do 3 puta dnevno.
Da li je eksplorativna kiretaža tretman za obilna krvarenja?
Eksplorativna kiretaža kao terapeutska intervencija se radi samo u slučaju jako obilnih krvarenja koje ne reaguju na terapiju lekovima i kao tretman posle spontanih pobačaja. Prvi izboru lečenju obilnih krvarenja je medikamentozna terapija.

Eksplorativna kiretaža se najčešće radi u dijagostičke svrhe.

Da li postoji intervencija koja može zameniti ovu proceduru?
Biopsija endometriuma plastičnim jednokratnim instrumentom –„pipelle“ je metoda koja sve više zamenjuje eksplorativnu kiretažu kada se radi u dijagnostike svrhe. Za „pipelle“ nije potrebna anestezija, priprema pre i boravak u ordinaciji posle intervencije.
Potencijalne komplikacije tokom i posle eksplorativne kiretaže
Komplikacije u toku i posle eksplorativne kiretaže se jako retko javljaju i mogu biti:

-prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede zida materice, creva i mokraćne bešike;

-obilno ili produženo krvarenje;

-infekcija materice;

-ožiljak koji ostaje u unutrašnjosti materice posle manipulacije instrumentima;

Koja je priprema za eksplorativnu kiretažu?
Pre eksplorativne kiretaže se obavlja razgovor sa ginekologom, radi se ginekološki i ultrazvučni pregled, popunjava se upitnik o zdravstvenom stanju i razgovara se sa anesteziologom. Od analiza je potrebno uraditi leukocite, eritrocite, trombocite i hemoglobin iz krvnog seruma i u zavisnosti od kliničke slike bakteriološke analize sa grlića materice.

Pacijentkinja se tušira antiseptičnim šamponom (koji će dobiti u ordinaciji) veče pre i jutro pre intervencije. Takođe se stavlja jedna vaginalna tableta 6 sati pre eksplorativne kiretaže da bi „omekšao“ grlić što olakšava izvođenje intervencije 

Da li je eksplorativna kiretaža bolna intervencija?
Eksplorativna kiretaža se radi u lokalnoj i opštoj anesteziji tako da pacijentkinja ne oseća bol tokom operacije. Kada se radi u lokalnoj anesteziji pacijentkinja može imati neprijatan osećaj, to jest da primećuje da se nešto radi, ali ne oseća bol. 

Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u obliku grčeva slični menstrualnim. Bolovi posle intervencije dobro reaguju na paracetamol, ibuprofen i diklofenak.

Da li nekada potrebno ponoviti eksplorativnu kretažu?
U oko 3-4 % slučajeva kada se radi kiretaža posle spontanog pobačaja potrebno je ponoviti intervenciju zbog zaostalog tkiva koje nije odstranjeno tokom prve intervencije. Isto vazi i za kiretažu kod namernog prekida trudnoće.

Takođe, ukoliko histopatološka laboratorija nije dobila dovoljno materijala ili je potreban dodatni materijal, intervencije se ponavlja.

Kad se može pokušati spontana trudnoća posle eksplorativne kiretaže ili raditi inseminacija i vantelesna oplodnja (VTO)?
Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi eksplorativna kiretaža ukoliko je histopatološki nalaz uredan. Sluzokoža materične duplje, to jest endometrium se regeneriše vrlo brzo posle intervencije.
Koja je cena eksplorativne kiretaže?

Za cenu eksplorativne kiretaže pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.

Kada mogu da se tuširam posle eksplorativne kiretaže?
Možete da se tuširate neposredno posle eksplorativne kiretaže, ali se ne preporučuje kupanje i kadi i plivanje dok god traje krvarenje.
Kada mogu treniram posle eksplorativne kiretaže?
Sa treninzima možete početi dva-tri dana posle eksplorativne kiretaže, to jest kada Vi sami osećate da možete da trenirate. 
Kad mogu da imam seksualne odnose posle eksplorativne kiretaže?
Seksualni odnosi posle eksplorativne kiretaže se ne savetuje dok traje krvarenje. Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu ukoliko je histopatoločki nalaz normalan.
Kada je prva kontrola posle eksplorativne kiretaže?
Kontrola posle eksplorativne kiretaže se najčešće radi posle sledeće menstruacije ili ranije u zavisnosti od histopatološkog nalaza ili kliničke slike.
U kojim akutnim situacijama treba kontaktirati ordinaciju?
U slučaju bolova, visoke telesne temperature i obilnog krvarenja treba pozvati 069 50 22222, poslati poruku na info@drmilrnkovic.com ili kontaktirati najbližu dežurnu ustanovu.
Koje lekove treba uzeti u slučaju bolova posle eksplorativne kiretaže?
Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u vidu menstrualnih grčeva koji se tretiraju tabletama Paracetamol, 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Brufen, tab. 400-600 mg do 3 puta dnevno, ili Paracetamol, tablete 500 mg, 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Diklofenak ili Voltaren tabletama od 50 mg do 3 puta dnevno.
Da li je eksplorativna kiretaža tretman za obilna krvarenja?
Eksplorativna kiretaža kao terapeutska intervencija se radi samo u slučaju jako obilnih krvarenja koje ne reaguju na terapiju lekovima i kao tretman posle spontanih pobačaja. Prvi izboru lečenju obilnih krvarenja je medikamentozna terapija.

Eksplorativna kiretaža se najčešće radi u dijagostičke svrhe.

Da li postoji intervencija koja može zameniti ovu proceduru?
Biopsija endometriuma plastičnim jednokratnim instrumentom –„pipelle“ je metoda koja sve više zamenjuje eksplorativnu kiretažu kada se radi u dijagnostike svrhe. Za „pipelle“ nije potrebna anestezija, priprema pre i boravak u ordinaciji posle intervencije.
Potencijalne komplikacije tokom i posle eksplorativne kiretaže
Komplikacije u toku i posle eksplorativne kiretaže se jako retko javljaju i mogu biti:

-prolazak instrumenta kroz zid materice (perforacija) kada može doći do povrede zida materice, creva i mokraćne bešike;

-obilno ili produženo krvarenje;

-infekcija materice;

-ožiljak koji ostaje u unutrašnjosti materice posle manipulacije instrumentima;

Koja je priprema za eksplorativnu kiretažu?
Pre eksplorativne kiretaže se obavlja razgovor sa ginekologom, radi se ginekološki i ultrazvučni pregled, popunjava se upitnik o zdravstvenom stanju i razgovara se sa anesteziologom. Od analiza je potrebno uraditi leukocite, eritrocite, trombocite i hemoglobin iz krvnog seruma i u zavisnosti od kliničke slike bakteriološke analize sa grlića materice.

Pacijentkinja se tušira antiseptičnim šamponom (koji će dobiti u ordinaciji) veče pre i jutro pre intervencije. Takođe se stavlja jedna vaginalna tableta 6 sati pre eksplorativne kiretaže da bi „omekšao“ grlić što olakšava izvođenje intervencije 

Da li je eksplorativna kiretaža bolna intervencija?
Eksplorativna kiretaža se radi u lokalnoj i opštoj anesteziji tako da pacijentkinja ne oseća bol tokom operacije. Kada se radi u lokalnoj anesteziji pacijentkinja može imati neprijatan osećaj, to jest da primećuje da se nešto radi, ali ne oseća bol. 

Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u obliku grčeva slični menstrualnim. Bolovi posle intervencije dobro reaguju na paracetamol, ibuprofen i diklofenak.

Da li nekada potrebno ponoviti eksplorativnu kretažu?
U oko 3-4 % slučajeva kada se radi kiretaža posle spontanog pobačaja potrebno je ponoviti intervenciju zbog zaostalog tkiva koje nije odstranjeno tokom prve intervencije. Isto vazi i za kiretažu kod namernog prekida trudnoće.

Takođe, ukoliko histopatološka laboratorija nije dobila dovoljno materijala ili je potreban dodatni materijal, intervencije se ponavlja.

Kad se može pokušati spontana trudnoća posle eksplorativne kiretaže ili raditi inseminacija i vantelesna oplodnja (VTO)?
Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu kada se radi eksplorativna kiretaža ukoliko je histopatološki nalaz uredan. Sluzokoža materične duplje, to jest endometrium se regeneriše vrlo brzo posle intervencije.
Koja je cena eksplorativne kiretaže?

Za cenu eksplorativne kiretaže pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.

Kada mogu da se tuširam posle eksplorativne kiretaže?
Možete da se tuširate neposredno posle eksplorativne kiretaže, ali se ne preporučuje kupanje i kadi i plivanje dok god traje krvarenje.
Kada mogu treniram posle eksplorativne kiretaže?
Sa treninzima možete početi dva-tri dana posle eksplorativne kiretaže, to jest kada Vi sami osećate da možete da trenirate. 
Kad mogu da imam seksualne odnose posle eksplorativne kiretaže?
Seksualni odnosi posle eksplorativne kiretaže se ne savetuje dok traje krvarenje. Trudnoća, bilo spontana ili inseminacija  i VTO se mogu pokušati u sledećem menstrualnom ciklusu ukoliko je histopatoločki nalaz normalan.
Kada je prva kontrola posle eksplorativne kiretaže?
Kontrola posle eksplorativne kiretaže se najčešće radi posle sledeće menstruacije ili ranije u zavisnosti od histopatološkog nalaza ili kliničke slike.
U kojim akutnim situacijama treba kontaktirati ordinaciju?
U slučaju bolova, visoke telesne temperature i obilnog krvarenja treba pozvati 069 50 22222, poslati poruku na info@drmilrnkovic.com ili kontaktirati najbližu dežurnu ustanovu.
Koje lekove treba uzeti u slučaju bolova posle eksplorativne kiretaže?
Posle eksplorativne kiretaže se mogu javiti bolovi u vidu menstrualnih grčeva koji se tretiraju tabletama Paracetamol, 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Brufen, tab. 400-600 mg do 3 puta dnevno, ili Paracetamol, tablete 500 mg, 2 tablete do 4 puta dnevno u kombinaciji sa Diklofenak ili Voltaren tabletama od 50 mg do 3 puta dnevno.
Da li je eksplorativna kiretaža tretman za obilna krvarenja?
Eksplorativna kiretaža kao terapeutska intervencija se radi samo u slučaju jako obilnih krvarenja koje ne reaguju na terapiju lekovima i kao tretman posle spontanih pobačaja. Prvi izboru lečenju obilnih krvarenja je medikamentozna terapija.

Eksplorativna kiretaža se najčešće radi u dijagostičke svrhe.

Da li postoji intervencija koja može zameniti ovu proceduru?
Biopsija endometriuma plastičnim jednokratnim instrumentom –„pipelle“ je metoda koja sve više zamenjuje eksplorativnu kiretažu kada se radi u dijagnostike svrhe. Za „pipelle“ nije potrebna anestezija, priprema pre i boravak u ordinaciji posle intervencije.
Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Odgovor možete očekivati u radnom vremenu ordinacije, od ponedeljka do petka, između 10 i 20 časova. 

13 + 8 =

Zakazivanje pregleda u ordinaciji Milenković

Svi pregledi, konsultacije i procedure se zakazuju pozivom na broj 381695022222

Možete pozvati i preko aplikacija Viber i WhatsApp. 

Pregled se može zakazati i preko elektronske pošte:

Info@drmilenkovic.com

ili direktno putem kontakt forme:

IVF Milenković

Cilj  nam je da postanemo jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u pogledu kvaliteta i rezultata, kako u Srbiji tako i na internacionalm planu.

Zahvaljujući dugogodišnjem kliničkom iskustvu zaposlenih, stalnom stručnom usavršavanju i saradnji sa vodećim klinikama u Evropi  pacijent će kod nas uvek biti u fokusu.