HyCoCy

Histero-salpingo sonografija (HyCoSy) je neinvazivna dijagnostička metoda prohodnosti jajovoda (Falopijevih tuba), koja je ključna u evaluaciji uzroka infertiliteta kod žena.

HyCoSy test se radi tako što se u grlić materice stavi kateter kojim se u materičnu duplju ubacuje najpre fiziološki rastvor, a zatim kontrastna tečnost koja dalje ulazi u jajovode.

Put kontrastne tečnosti se snima i prati ultrazvučnim aparatom. Kada kontrastna tečnost ispunjava materičnu duplju, prolazi kroz jajovode u trbušnu duplju i jajovodi ispunjeni fiziološkim rastvorom ili kontrastom se vizualizuju ultrazvukom, konstatuje se da su jajovodi prolazni.

HSS i HSSG se takođe koriste kao skraćenice za histero-salpingo sonografiju.

Zašto se radi HyCoSy?

Patološke promene na jajovodima su uzrok infertiliteta u oko 25-30% slučajeva.

Prohodni i funkcionalni jajovodi su neophodni za nastanak trudnoće i zato se je ispitivanje prohodnosti jajovoda sastavni deo ispitivanja infertiliteta i jedan od prvih dijagnostičkih koraka.

HyCoSy se savetuje nakon 12 meseci neuspešnog pokušaja trudnoće kod žena mlađih od 35 godina.

Kod žena starijih od 35 godina savetuje se HyCoSy ukoliko do trudnoće ne dođe posle 6 meseci aktivnog pokušaja ostvarivanja trudnoće.

Jajovod je parni cevasti organ koji povezuju matericu sa jajnicima. Dužina jajovoda je 10-12 cm, a unutrašnji prečnik varira od 0,2-4 mm.

Jajna ćelija neposredno posle ovulacije „ulazi“ u jajovod, tačnije fimbrije koje su završni deo jajovoda „hvataju“ jajnu ćeliju i „uvlače“ je u jajovod. U jajovodu se jajna ćelija sreće sa spermatozoidima koji kroz matericu dolaze iz vagine i u jajovodu se dešava oplodnja. Oplođena jajna ćelija zatim „putuje“ kroz jajovod i posle nekoliko dana se usađuje (implantira) u materičnoj duplji, gde se razvija trudnoća. Bilo kakva anatomska ili funkcionalna promena koja predstavlja prepreku za jajnu ćeliju, spermatozoid ili oplođenu jajnu ćeliju, to jest embrion, sprečava nastanak trudnoće. Te promene mogu biti potpuno „zapušenje“ jajovoda, suženje, proširenje, oštećenje unutrašnjosti jajovoda kao i priraslice ili neki drugi mehanički faktor sa spoljne strane jajovoda. Pomenute patološke promene su najčešće posledice infekcije jajovoda, pre svega zapaljenja izazvana hlamidijom i gonokokom. Priraslice, to jest ožiljno novonastalo tkivo može biti posledica hiruških tretmana u maloj karlici ili endometrioze.

Kako izgleda Hicosy test

Sam proces, od pripreme do procedure je sledeći:

 

 • HyCoSy se radi neposredno nakon prestanka menstrualnog krvarenja, uglavnom od 5-12. dana ciklusa. Obzirom da se pri ispitivanju prohodnosti jajovoda ispituje i materična duplja, važno je raditi ovu intervenciju pre ovulacije, dok je endometrium (sluzokoža materice) tanka, to jest u proliferativnoj fazi. Takodje, ako se HyCoSy radi posle ovulacije, postoji teoretska mogućnost rane trudnoće na koju sama intervencija može imati negativan efekat.
 • Potrebno je uraditi PCR bris grlića materice na hlamidiju i gonokok.
 • Pacijentkinjama se savetuje da sat vremena pre planirane intervencije popiju dve tablete Paracetamola od 500 mg ili tabletu Brufena od 400-600 mg.
 

 • HyCoSy se izvodi na ginekološkom stolu. Nije potrebna anestezija. Može se raditi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji ukoliko pacijentkinja ima strah od intervencije.
 • Najpre se uradi ultrazvučni pregled vaginalnom sondom.
 • Zatim se u vaginu stavi spekulum, instrument koji omogućava da se vidi grlić materice.
 • Vagina se ispere fiziološkim rastvorom, plasira se tanak i mekani kateter u kanal grlića materice koji se fiksira tako što se naduva balon na vrhu katetera.
 • Pacijentkinja tada može osetiti pritisak i bol nalik menstrualnom bolu. U slučaju da pacijentkinja oseća jači pritisak i bol, smanji se zapremina balona tako da pritisak bude manji.
 • Zatim se izvadi spekulum i stavi ultrazvučna sonda u vaginu. Ubrizgava se najpre fiziološki rastvor i prvo se analizira materična duplja.
 • Ovom analizom se može videti da li postoji polip, miom, priraslice, pregrada ili neka druga anomalija u materičnoj duplji.
 • Zatim se prati protok fiziološkog rastvora kroz jajovode.
 • Nakon fiziološkog rastvora se ubrizgava kontrastno sredstvo i takođe se prvo analizira materična duplja, a zatim se prati protok kontrasta kroz jajovode. Sa pacijentkinjom se razgovara sve vreme i pokazuje joj se ultrazvučna slika.
 • Tokom intervencije se najpre koristi dvodimenzionalni ultrazvuk (2D), a zatim tri/četiri dimenzionalni ultrazvuk (3D/4D).
 • HyCoSy procedura traje oko 15 minuta.
 • Pacijentkinja može odmah da napusti ordinaciju posle HyCoSy procedure.
 • U slučaju bolova koji su slični menstraulnim bolovima savetuje se Paracetamol, tablete 500 mg 2 tablete do 4 puta dnevno i kombinaciji sa tabletama Brufena od 400-600 mg do 3 puta dnevno.
 • Oskudno krvarenje može biti do 2-3 dana posle procedure.
 • Pacijentkinja se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima neposredno posle intervencije, uključujući fizički trening i seksualne odnose. 

Potencijalne komplikacije tokom i posle HycoSy procedure

Komplikacije tokom i nakon HyCoSy procedure su jako retke.

 • Bol nalik menstrualnom bolu, koji se često opisuje kao osećaj pritiska i nelagodnost u donjem delu stomaka se javlja u 5-8 % slučajeva.
 • Retko kada se prekida intervencija zbog bola. Obzirom da se ubrizgani fiziološki rastvor i kontrast zadržavaju u trbušnoj duplji i „iritiraju“ trbušnu maramicu (peritoneum), blagi osećaj bola i mučnine mogu biti prisutni i do dan-dva posle intervencije.
 • Infekcija, povišena telesna temperatura, muka i povraćanje se javljaju u oko 0,5-0,8% slučajeva. U slučaju mučnine i povraćanja savetuje se Klometol, tablete 10 mg do 3 puta dnevno.

Tumačenje rezultata HyCoSy testa

 • Nalaz se smatra normalnim ukoliko se po ubrizgavanju fiziološkog rastvora ili kontrasta u materičnu dijagnostikuje normalan oblik materične duplje i tečnost prolazi kroz oba jajovoda pri čemu se jajovodi prikazuju kao tanke izvijugane linije.
 • Ukoliko se po ubrizgavanju fiziološkog rastvora ili kontrasta u materičnu duplju dijagnostikuje miom, polip, priraslice, odstupanje u obliku materične duplje ili pregrada u materičnoj duplji (kavumu) savetuje se histeroskopija;
 • Ukoliko fiziološki rastvor i kontrast ne ulaze u jajovod/jajovode postoji „zapušenje“ u početnom delu jajovoda. U tom slučaju se savetuje laparoskopija (da bi potvrdili nalaz) ili vantelesna oplodnja (VTO) u zavisnosti od starosti pacijentkinje, dužine trajanja infertiliteta i karakteristika spermograma;
 • Ukoliko fiziološki rastvor i kontrast ulaze u jajovod/jajovode, a zatim se zadržavaju u jajovodu i ne dolaze do trbušne duplje postoji „zapušenje“ na drugom kraju jajovoda (ka jajniku). To stanje se naziva hydrlosalpinx/sactosalponx. U tom slučaju se savetuje laparoskopija.
 • Ukoliko se potvrdi hydrosalpinx treba odstraniti jajovod pre vantelesne oplodnje. Hydrosalpinx smanjuje šansu za uspeh vantelesne oplodnje tako što se tečnost iz zapušenog jajovoda vraća u materičnu duplju i ometa implantaciju (učvršćivanje) i razvoj embriona.

Pouzdanost HyCoSy procedure

HyCoSy ima oko 5-10% lažno pozitivnih i 5-10% lažno negativnih rezultata. Pod lažno pozitivnim rezultatom se podrazumeva kada se ultrazvučnim pregledom ne vidi da kontrast ulazi u jajovode ili se vidi da se kontrast zadržava u jajovodima. Pod lažno negativnim rezultatom se podrazumeva da se ultrazvučnim pregledom ne vidi patološka pomena jajovoda, a ona postoji. 

Procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata je sličan kao i kod histerosapingografije (HSG) i laparoskopije.

Prednosti HyCoSy u odnosu na HSG i laparoskopiju

HSG je test prohodnosti jajovoda koji se zasniva na istom principu kao HyCoSy, samo što se umesto ultrazvučnog aparata koristi rentgen aparat za kontrolu protoka kontrasta. HSG je bolan kada se koriste umesto silikonskog ili gumenog katetera koriste metalni instrumenti. HSG se najčešće radi u opštoj anesteziji. Pouzdanost je slična kao i HyCoSy, to jest procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata je oko 5-10 %.

Laparoskopija je operacija koja se radi u opštoj anesteziji tako što se kroz male rezove na prednjem trbušnom zidu ubaci kamera i instrumenti u stomak. Pre toga se na isti način kao kod HyCoSy i HSG metode stavi kateter ili metalni instrumenti u grlić materice. Kroz grlić materice se ubaci metilen plava boja i prati se prolaz boje kroz jajovode. Ova metoda se radi ako postoji još neki razlog za operaciju, ali ne kao prvi izbor testa prohodnosti jajovoda. Ima oko 5 % lažno pozitivnih rezultata.

Prednost HyCoSy metode u odnosu na HSG i laparoskopiju je da se izvodi u ambulantnim uslovima, nije potrebna anestezija, izbegava se zračenje i rizik od alergijskih reakcija kontrasta na bazi joda koji se koristi kod HSG-a.  U ordinaciji Milenkovic se radi HyCoSy kao prvi izbor, a laparoskopija po potrebi.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Odgovor možete očekivati u radnom vremenu ordinacije, od ponedeljka do petka, između 10 i 20 časova. 

Da li je HyCoSy isto što i “produvavanje jajovoda”?
“Produvavanje jajovoda” je termin koji se često upotrebljava za HyCoSy, HSG I laparoskopski test prohodnosti jajovoda. Najčešće se misli na HSG kada se kaže “produvavanje jajovoda”.
Da li je HyCoSy isto što i HSG?
HyCoSy i HSG su procedure koijima se ispituje prohodnost jajovoda ubacivanjem kontrasta kroz grlić materice, samo što se kod HyCoSy metode koristi ultrazvuk, a kod HSG-a rentgen tehnologija za praćenja protoka kontrasta. Prednost HyCoSy metode u odnosu na HSG je da se izvodi u ambulantnim uslovima, nije potrebna anestezija, izbegava se zračenje i rizik od alergijskih reakcija kontrasta na bazi joda koji se koristi kod HSG-a. Istovremeno se može ispitati i “materična duplja.
Da li je HyCoSy bolan?
Generalno se može reći da HyCoSy nije bolna procedura. 5-8% pacijentkinja opisuje bol nalik menstrualnom, odnosno pritisak I nelagodnost u donjem delu stomaka.
Kada mogu očekivati rezultate HyCoSy?
Rezultat HyCoSy procedure se saopštava odmah nakon završene procedure. Pacijenktinji se sve vreme objašnjava šta se radi i pokazuje put kontrasta.
Koliko traje HyCoSy test?
HyCoSy traje oko 15 minuta.
Da li je HyCoSy pouzdan test za ispitivanje prohodnosti jajovoda?
HyCoSy ima oko 5-10% lažno pozitivnih i 5-10% lažno negativnih rezultata. Pod lažno pozitivnim rezultatom se podrazumeva kada se ultrazvučnim pregledom ne vidi da kontrast ulazi u jajovode ili se vidi da se kontrast zadržava u jajovodima. Pod lažno negativnim rezultatom se podrazumeva da se ultrazvučnim pregledom ne vidi „zapušenje“ jajovoda, a ono postoji. 

Procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata je sličan kao i kod histerosapingografije (HSG).

Koja je svrha HyCoSy testa?
Svrha HyCoSy testa je ispitivanje prohodnosti jajovoda. Jajovodi su veza izmedju materice i jajnika. Jajna ćelija I spermatozoidi se sreću u jajovodima gde se dešava oplodnja, a zatim oplođena jajna ćelija “putuje” kroz jajovod do materične duplje gde se razvija trudnoća. Ukoliko postoji prepreka u jajovodu ili zapušenje jajovoda koje ometa da dodje do spajanja i  transporta polnih ćelija I transporta ne moće doći do trudnoće.
Da li je potrebna priprema pre HyCoSy procedure?
Pre HyCoSy prodeure se uzima bris grlića materice na hlamidiju i gonokok koji se analizira PCR metodom. Pacijentkinjama se savetuje da popiju 2 tablete Paracetamola od 500 mg ili jednu tabletu Brufena 400-600 mg sat vremena pre planirane procedure.
Koja je cena HyCoSy testa?
Za cenu HyCoSy testa pogledajte cenovnik koji se redovno ažurira.
Koliko brzo mogu nastaviti normalne aktivnosti nakon HyCoSy?
Pacijentkinja se može vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima neposredno posle intervencije, uključujući fizički trening i seksualne odnose. 
Šta je jajovod?
Jajovod je parni cevasti organi koji povezuje matericu sa jajnicima. Dužina jajovoda je 10-12 cm, a unutrašnji prečnik varira od 1-4 mm.

Jajna ćelija neposredno posle ovulacije „ulazi“ u jajovod, tačnije fimbrije koje su završni deo jajovoda „hvataju“ jajnu ćeliju i „uvlače“ je u jajovod. U jajovodu se jajna ćelija sreće sa spermatozoidima koji dolaze iz vagine kroz matericu i tu se dešava oplodnja. Prve deobe oplođene jajne ćelije se dešavaju u jajovodu. Embrion zatim putuje kroz jajovod do materice gde se razvija trudnoća.

Sinonimi za jajovod su Falopijeva tuba, ovidukt i salpinx.

Šta je hidrosalpinx (hydrosalpinx)?
Hydrosalinx je proširenje jajovoda gde se sakuplja tečnost zbog „zapušenja“ završnog dela jajovoda ka jajniku. Proširenje može zahvatiti ceo jajovod ili samo jedan deo. Najčešće je posledica infekcije. Za više informacija pogledati blog jajovodu kao faktoru infertiliteta.

7 + 13 =

Zakazivanje pregleda u ordinaciji Milenković

Svi pregledi, konsultacije i procedure se zakazuju pozivom na broj 381695022222

Možete pozvati i preko aplikacija Viber i WhatsApp. 

Pregled se može zakazati i preko elektronske pošte:

Info@drmilenkovic.com

ili direktno putem kontakt forme:

IVF Milenković

Cilj  nam je da postanemo jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u pogledu kvaliteta i rezultata, kako u Srbiji tako i na internacionalnom planu.

Zahvaljujući dugogodišnjem kliničkom iskustvu zaposlenih, stalnom stručnom usavršavanju i saradnji sa vodećim klinikama u Evropi  pacijent će kod nas uvek biti u fokusu.